Wednesday, July 18, 2012

10. päev


10.    Päev (18.07)

 Vassenden - Bergen
Kokku läbisõit 190 km

BERGENISSE (TSIVILISATSIOONI)  JÕUDMISE PÄEV



 Tänaöine uni oli tõeliselt hea. Ärkasin peale viite ja selline tunne, et hommik käes ja ise hästi välja puhanud. Kella vaatamine tõi muidugi maa peale tagasi ja kohe edasi magama. Aga tõusime siiski suht vara, vist natuke peale üheksat. Klõpsutasin  järve ääres veel paar pilti, jõime kohvi ja saatsime kõik kaasööbijad parklast minema ning sättisime ka end teele. Nii vara ei ole vist ammu juba hommikul liikuma saanud, ikka jääb hommikune start vähemalt üheteistkümneks.
Et õhtuks pidime Bergenisse jõudma, polnud kiiret kuhugi ja liikusime vaikselt, aeg ajalt mõnda pildistamise peatust  tehes. Olles eelnevatel päevadel näinud Norra pärleid nii mägede kui ka fjordide osas, siis tänane päev jättis sellise tagasihoidlikuma pildi. Vaated muidugi võrratud, aga sellist hinge kinnijäämise efekti ei tekkinud. Millega aga tänane päev üllatas, olid tunnelid ja sillad. Mitte küll ülipikad, pikim tunnel  4 km ja sild 1,5 km, aga mingil hetkel avastad, et sõidad rohkem tunnelis  kui päevavalges. Paar huvitavat tähelepanekut tänaselt teelt veel. Esiteks, vahepeal oli teedeehitust päris palju, aga kedagi töötamas ei näinud. Masinad seisid tee ääres ja mitte ühtegi inimest mitte kuskil. Ei tea, kas teetöölised naftatöötlejatega solidaarsusstreigil või milles asi. Teiseks üllatasid kitsad kohad magistraalteel. Sõidad mööda laia teed 80-ga ja järsku 60 märk ja nurga taga tee nii kitsas, et kaks autot vaevu kõrvuti sõitma mahuvad. Ja ikka nii, et selle kitsa koha peal tuleb keegi vastu, nii et jälle pidurid põhja.
Pealelõunal jõudsime Bergenisse ja kuna täna polnud plaanis linna avastama minna, siis otse kämpasse. Tõeliselt mõnus on jälle tsivilisatsiooni jõuda, seda enam, et siinses kämpas on tasuta wifi ja see ka päris korraliku kiirusega. Müstika, milleni võib viia interneti puudumine. See, mis Eestis tundub elementaarne inimese põhiõigus (saada igal hetkel tasuta või odava raha eest internetti), võib mujal olla nii paganama keeruline, et kui korra netti saad, siis lülitad end reaalsest elust välja. Marel tuli kämpas esimese asjana koristamise tuhin peale ja esimese tunni ainult koristas ja kraamis ja pesi. Isegi külmik sulatati üles (seda ka natuke ühe muna purunemise tõttu).  Pesunöör üles ja pott tulele ning ise dushi alla. Inimesel tuli sära näkku kui koduste toimetustega tegelema sai hakata.
Täna õhtul veel suurem nõupidamine, et mida ja kuidas Bergenis vaatama hakkame. Esialgu sai kämpas kahe öö eest makstud, aga võimalik, et tuleb siia veel üheks ööks jääda. Põgus tutvumine Bergeni inforaamatutega annab hulgaliselt vaatamisväärsusi ja eks õhtul vaatame, mida nendest läbi käia ja mis järgmiseks korraks jätta. Kindel see, et homme hommikul autoga linn äärde ja edasi ratastega linna avastama.
Aga sellest, kuidas Bergeni päevad edenevad,  järgnevatel päevadel.
Kui tänane päev kokku võtta, siis tavaline päev tavapäraste vaadetega. Vaated muidugi võimsad ja vahelduvad, aga mitte niivõrd, et paari eelneva päeva nähtut varjutama hakata. Põhiline see, et parkisime end kämpas, kus 220 volti maja aku laadimiseks, soe vesi nõude pesemiseks ja loomulikult soe dush. Ning kõige suurema üllatusena ka tasuta internett, mida Norramaal tavaliselt ei tundu olevat.

Pildid:
1. Üks mägijärv
2. Üks mitmest suurest sillast enne Bergenit
3. Bergeni kämpa

No comments:

Post a Comment