Saturday, August 10, 2019

Kaliningradi autoreis - autoga Kalingradi

Sel aastal siis üks selline reis ka, millest on mõtet kirjutada. Nimelt otsustasime Kaliningradi sõita.
Alates juulist saab Kaliningradi oblastisse tasuta elektroonilise viisaga, mis suures piirdes sama, mis Ameerikasse sõidulgi. Täidad Venemaa Välisministeeriumi lehel vastava ankeedi ja 3-4 päevast saad pdf formaadis viisa e-mailile.
Viisa taotluse aadress on https://evisa.kdmid.ru/en-US/Home/
Miks Kaliningrad.
Esiteks muidugi fakt, et tegu siiski ajalooliselt huvitava piirkonnaga, mis siiani olnud rohkem või vähem suletud. Kuni II Maailmasõjani kuulus Kaliningrad ja sellega piirnev ala Königsbergi nime all Natsi Saksamaale ning ajalooliselt on Prussiana kuulunud nii Vene Impeeriumile, Poolale kui ka Saksamaale ja olnud ka iseseisev riik. II Maailmasõja järgselt anti  piirkond N Liidule ja linn nimetati Kaliningradiks ja piirkond Kaliningradi oblastiks. Kaliningradi oblast puhastati etnilistest asukatest   ning praktiliselt täielikult asustati Venemaalt ümberasustatud venelastega. Piirkonda toodi erakordselt suured sõjaväekontingendid, kaasarvatud tuumapomme kandvad raketid ja -allveelaevad. Hoolimata sellest, et Kaliningradi oblastist on hulgaliselt sõjaväge välja viidud, on piirkond siiani Euroopa kõige militariseeritum ala.
Teiseks, tahaks näha, mis on järele jäänud Saksa aja arhitektuurist. Arvestades, et Natsi Saksamaa ajal oli Königsberg oluline piirkond ja seal ehitati palju ja et ka N.Liidu ajal ehitati seal palju, küll valdavalt militaarsuunalisi ehitisi,  peaks Kaliningrad olema linn, mis täis äärmiselt eriilmelisi ja vastuolulisi ehitisi.
Kolmandaks, täna ei ole Kaliningrad veel turistidele ja turismile orienteerunud piirkond, nii et loodetavasti tänasel päeval näeb seal ehedat vene elu. Kuigi, nii palju on kuulda olnud, et Kalingradi oblasti venelased peavad ennast erinevateks, võrreldes suure Venemaaga. Eks näeb.
Neljandaks, Kaliningrad on suhteliselt lähedal.
Ja lõpuks ka viisavabadus. Ei ole vaja enam maksta 50-60 eurot ning oodata mitu nädalat viisat.
Nii et vaatame oma silmaga üle, mida Kaliningrad meile pakub.
 

No comments:

Post a Comment