Tuesday, July 23, 2013

8. Päev - Nordkapp



VIII päev
Nordkapp
Läbisõit 27 km

Nüüd on see tehtud

Oleme käinud Euroopa kõige põhjapoolsemas tipus. Kohas, kus pool aastat paistab päike ja pool aastat on pime, kohas, kus ilma ei ole võimalik ette ennustada, kuna see muutub iga 5 minuti tagant, kohas, kus võib kohata turiste nii Euroopast, Aasiast ja Ameerikast ning kohas, mille servalt võib maakeralt maha kukkuda.
On see siis nii eriline, et selle nimel poolteist tuhat kilomeetrit maha sõita? Lühike ja otsekohane vastus on, et kindlasti on see seda väärt. Polaarpäeva ja külma ilma võib k palju lähemal kogeda ja mis vahe sel on, oled sa polaarjoonel käinud või Norkappis. Aga on vahe ja see vahe on nii silmaga näha kui terve kehaga tunda.
Esiteks, olla 300 meetri kõrguse kaljunuki otsas ja vaadata tühjusesse, teades, et eespool pole enam midagi, on päris müstiline tunne. Teiseks, kogeda sellist ilmastiku muutust ( seda ei näe juba 10 km sisemaa poole).  Sa näed, kuidas otse ees paistab päike, natuke vasemal sajab vihma ja natuke paremal on udu. See on midagi, mida kirjeldada ei saa – seda päeb nägema. Kuidas sa kirjeldad olukorda, kui näed, et sinu tasapinnast natuke allpool sajab otse ees vihma ja see läheneb sulle ning siis järsku on vihm kadunud. Vihm ometi oli ja mere pinnal oli vihma sabin selgelt näha. Kuhu see siis järsku kadus? Või näed kaugusest sinu poole liikumas sünget pilvemassiivi, mis järsku hajub ja laseb hoopis päikese paistma. Müstiline vaatepilt ja kogemus.
Ja kolmandaks, kõik see Norkappi kompleks on päris kenasti välja ehitatud ja väljapanekud on väärt uudistamist ning panoraamkino 15 minutiline film vaatamist. Film jättis sedavõrd hea tunde, et enne lahkumist vaatasime selle uuesti üle. Seda korda võtsime kohad oluliselt ettepoole, et panoraami efekt paremini tajutav oleks. 
Kahju ainult, et kiidetud valgusmängu saal kinni oli, see oleks kindlasti huvitav vaadata olnud ja vaevalt, et kunagi siia tagasi satub, nii et ju keegi teine kunagi kirjeldab, mis seal toimub.
Mis täiega üllatas, oli fakt, et Nordkappi ei olegi nii lihtne saada olnud, kui seda tänasel päeval. Ei räägi siin ajaloost, kui ainuke ligipääs oli laevaga merelt, vaid ajajärgust 20 aastat tagasi. Püsiv autotee valmis siia alles 1999 aastal, ehk et 14 aastat tagasi. Kuulus Nordkapi gloobus on küll paarkümmend aastat varem üles pandud, aga ju sai siis siia ainult matkates või talvel mootorsaaniga või põdrarakendiga.
Nordkappi on inimesed rännanud üle 300 aasta (esimene ametlik turist Francesco Negri, kes jõudis Nord Kappi 1664) ja eesmärk kõigil sama, olla ise Euroopa kõige põhjapoolsemal maanukil. Tuntumatest, kes Nordkappi oma jalaga on katsunud, on seesama Francesco Negri, kes kirjutas oma 8 reisikirja; Orleansi prints Luis Philippe ja Siami kuningas Chulalongorn. Hilisemast ajajärgust veel paljud ja paljud siniverelised.
 Norkapp on sellisel kõrgusel, et polaarpäeva pikkuseks on siin 76 päeva. Et täna on 22. Juuli, siis päike ei looju meie kõrgusel veel  7 päeva, ehk et esimest korda sel suvel saab kohalik elanik päikese loojangut vaadata alles nädala pärast ja seda kuni novembri kuuni, mil päike kaob mitmeks kuuks täielikult.
Ise küll sellises kohas elada ei tahaks, kus 24 tundi paistab päike või vastupidi. Eile õhtul hakkasin blogi kirjutama ja et paari viimase päeva osa oli kirjutama, läks veidi kauem aega. Lõpetasin kell pool kaks öösel ja väljas oli natuke valgem, kui mõned tunnid varem oli olnud. Et eile sadas päev läbi vihama, olid taevas suht paksud pilved ja ilm päris sombune. Õhtul hakkas selgemaks minema ja oligi olukord, et öösel kahe ajal oli valgem kui õhtul kümne ajal. Proovi siis magama jääda, kui päike kardina vahelt silma paistab. Hommikul ärkad üles ja võid ainult aimata, kas kell on kuus või juba kümme. Vähemalt praegust on sellega raske harjuda.
Veel üks moment, millel siinkohal tahaks peatuda. Nimelt fakt, et tegelikult ei ole Nordkapp see kõige põhjapoolsem tipp, vaid Nordkapist 4 km lääne pool asuv Knivskjelodden, mis asub 0,013 kraadi põhja pool.  Meiele arusaadavamalt tähendab see umbes 1,5 km. Kas tegu ajalooliste mõõtmisvigadega, või milles asi, aga et päris päris viimasel maanukil ära käia, peaks umbes 6-7 km jalgsimatka tegema. Rada on tähistatud ja algab see umbes 7 km enne Nordkappi.
Aga eks see ole nagu jõuluvanagagi, kelle tegelik elukoht peaks olema Korva Tunturil, aga mugavuse huvides on see toodud Rovaniemisse. Nii et kui oled Rovaniemis käinud, oled ka jõuluvana juures käinud. Sama ka põhjapoolseima punktiga. Kui oled Nordkappis käinud, oled ka Euroopa põhjapoolseimas kohas käinud.  Ja jutul lõpp.
Mõne sõnaga ka kohast, kus meie elame. Et Nordkapp ei ole midagi muud, kui koht, kuhu on tähis püsti pandud ja külastajate keskus välja ehitatud, siis ühtegi hotelli, motelli ega kämpingut seal ei ole. On küll suur parkla, kus matkaautod ka ööseks jäävad (kindel ei ole, aga tundus nii), aga lähimad hotellid ja kämpad asuvad 13 km kaugusel Skarsvagi külas ja 40 km kaugusel asuvas suuremas asustatud kohas  Honningsvagis (seal ka lennujaam ja kruisilaevade sadam). Meie olemegi Skarsvagi külas. Kirjade järgi on tegu Euroopa põhjapoolseima kalurikülaga ja nii see võib ka olla. Külas päris korralik sadam ja sadamas hulgaliselt erineva välimusega kalapaate ja väiksemaid –laevu. Ka maju tundus olevat päris hulga, aga mida ei näinud, olid inimesed. Olid küll mõned, aga arvestades küla suurust, oli neid ikka tõeliselt vähe. Tea, kas käiakse kaugemal tööl, ja et esmaspäev, siis kõik läinud või lihtsalt kodudes peidus.
Algselt olime plaaninud Nordkappis olla kaks tervet päeva ja kolmanda päeva hommikul hakata tagasi liikuma. Aga ilmselt homme mingit jalgsimatka ette võtma ei hakka, nii et suure tõenäosusega homme pealelõunal hakkame kodu poole tagasi liikuma. Aga hetkel muidugi päris kindel ei ole, igasuguseid mõtteid võib öö jooksul pähe tulla.
Kokkuvõtvalt võib öelda, et reisi eesmärk on täidetud – põhjapoolseim euroopa tipp on vallutatud. Kui küsida, et kas see tasus sõitmist, siis vastus saab olla ainult üks, kindlasti tasus. Kolm peamist põhjust on eespool välja toodud, aga leiaks mõne veel. Nii et  oli täiega vapustav päev.
Lisaks eelnevale veel nii palju, et täna nägime ka kahte eestlaste seltskonda. Ühega saime kokku, kui meil pilti paluti teha ja siis selgus, et eestlastest motorändajad. Kuigi pikalt ei rääkinud, olid väga toredad inimesed, kes natuke külma ilmaga hädas olid, eriti viimasel sõidupäeval. Kuigi olid paksult riides, on lagedad väljad ja kõle vastutuul vist tsikli seljas päris ebameeldivad. Aga loodetavasti saavad nad varsti tagasiteel soojemat ilma näha ja edu neile.
Teine seltskond oli autodega perekonnad ning lausa ehmatava kogemuse osaliseks saime, kui üks ema oma lapsi kõva häälega riidles. Nendega küll mingit suhtlust ei soovinud ja vähemalt meie tegime nende lähedusest kiirelt minekut.


Pildid:
1. Täpsed koordinaadid
2. Nordkappi gloobuse ees
3. Vahelduv ilm
4. Nordkappi gloobuse ees (vol 2)
5. Madalad vihmapilved


No comments:

Post a Comment