Wednesday, July 17, 2013

2013 ja reis põhja (eelsõna)

Sel aastal siis nii kaugele (kõrgele) põhja kui võimalik.

Kui eelmisel aastal sai suurem osa Norrast läbi sõidetud, siis sel aastal viime Norra avastamise lõpule. Suund põhja ning nii kaugele kui võimalik.
Uurides kaarte ja erinevaid reisikirjeldusi, sai selgeks, et sihtpunktiks saab olema Nordkapp Norras. Erinevaid arvamusi, et mis ikka see põhjapoolseim asustatud punkt on, on mitmeid, kuid lähtume sellest, et põhjapoolseim koht, kuhu autoga ligi pääseb on Nordkapp ja sinna ka suund.
Marsruudivalikul väga palju võimalusi ei ole. Tallinnast Helsingisse ja edasi üles Lapimaale ja sealt Norrasse. Läbi jõuluvana kodu Rovaniemi ning suusalaagrite paiga Levi.

Miks Nordkapp? Põhjusi mitmeid. Esiteks ajaline piirang. Kuna sel aastal üle 2 nädala ratastel olla ei saa, siis rahuliku sõidu juures on reisi pikkus limiteeritud 3000 -3500 km-ga. Kui kodust tõmmata 3000 km ring, siis enamus ringi sisse jäävast alast on läbi käidud. Valikuid jäigi kaks – kas kaugele põhja või endise NL alad. Et aga karavaniga Venemaale, Ukrainasse, Valgevenesse pole just kõige ahvatlevam reis, siis sel korral jäi kaalukauss põhja kasuks.
Teiseks polaarpäev. Näha südaöösel päikest ja kogeda 24 tunnist päeva (kui on valge, on ka päev) on midagi sellist, mida väga sageli ei näe ja kas üldse kunagi. Kindlasti näeks polaarpäeva ära ka palju varem ja ei peaks nii kõrgele põhja ronima. Aga kui, siis juba ja siit kohe järgmise põhjuse juurde. Ehk et kolmandaks fakt, et oled käinud nii kaugel põhjas kui võimalik. Võimalik muidugi tsiviliseeritud liiklusvahendiga ja mitte koerarakendi või saaniga. On muidugi spetsiaalsed laevareisid, millega saab sisuliselt põhjanabale välja, aga jäägem siiski autoreisi võimaluste juurde. Ehk et fakt, et oled käinud nii kaugel põhjas kui võimalik. Ja neljandaks lihtsalt uudishimu, et milline loodus nii kõrgel põhjas välja näeb ja mis kliima meid seal vastu võtab. Erinevad ilmaennustused näitavad temperatuuriks 7-10 kraadi ja suhteliselt palju pilvi, nii et päris kidel ei saagi olla, et kas südaöösel üldse päikest näeb või vaatame ainult pilves taevast. Et oleme kohal 3-4 päeva, siis mingi lootus südaöist päikest näha ikka on.
Nii et põhja.

No comments:

Post a Comment