Saturday, July 20, 2013

4. Päev - Jyvaskyla - Rovaniemi

IV päev
Oulu – Rovaniemi
Läbisõit 250 km

Hommikul ärkasin esimest korda kella kuue paiku selle peale, et kuskilt kardina vahelt paistis päike silma.
Kella kuue ajal oli päike juba pooles taevas ja tõeliselt ere. Aga et normaalsed inimesed kuuest ei tõuse, sättisin kardinat ja uuesti magama.
Üheksa ajal sai uuesti voodist välja aetud ja kohvimasinale vool taha pistetud. Kuna täna oli 220 olemas, sai suure kohvimasinaga korralik kohvi tehtud. Mõned võileivad ja koogid ka kohvile seltsiks ning võis hakata ärasõidu peale mõtlema. Enne veel sai Zeppelini keskuses blogi tekst ja mõned pildid üles laetud ning sõitma saigi hakata. Klaarale sihtkohaks Oulu kesklinn ja teele. Et Ouluni oli umbes 10 km, siis sõit suht lühike. Autole leidsime ka kenasti koha ja seda täiesti linna keskel, kohe infopunkti kõrval. Viimasest varusime piisava koguse kirjandust nii Oulu kui ka kogu Põhja-Soome kohta ning linnareis võis alata.
Oulu on suuruselt 6. linn Soomes, rahvaarvuga 145 tuh. Oulut kutsutakse ka põhjala ränioruks, kuna olulise osa linna tegevusest annab IT ja erinevad kõrgtehnoloogilised tootearendused. Asub ju Oulus Soome tuntuim tehnikaülikool ja on ju sellest linnast välja kasvanud Nokia. Hinnanguliselt on Oulus üle 100 000 töökoha seotud infotehnoloogiaga. Et Oulu on 2 korda täielikult maha põlenud, siis peale mõne ajaloolise hoone sadamas, midagi vana ja ilusat ei ole. Mõned veidigi ilusamad vanad hooned on ümbritsetud 50-ndate stiilis betoonehitistega, nii et kuidagi imeliku tunde jättis see linn. Vaatamata suurele rahvaarvule tundus linn väike, eriti kesklinna osa. Natuke jalutamist ja oligi kesklinnal tiir peal. Paari tunni möödudes avastasime, et sellest linnast on piisav ülevaade olemas ja mõtekam on edasi põhja poole liikuda, kui et veel selles linnas tegevust otsida. Kindel see, et oleks Oulule planeerinud terve päeva või et kui olekski seda linna vaatama läinud, oleks sealsetes parkides ja saartel tegevust piisavalt leidnud, aga et meil teised mõtted, siis aidaa Oulu ja läheme jõuluvana juurde.
Oulust sai edasi mööda korralikku kiirteed ja seda kuni Kemini välja, kust kiirtee edasi Torniosse ja sealt Rootsi suundus. Kemist Rovaniemi poole suundus kitsam kohaliku tähtsusega tee, aga et liiklus suht hõre ja ühtegi tõelist 70-ga liiklevat soomlast ette ei jäänud, sai päris normaalse tempoga Rovaniemini välja.
Et Rovaniemi linna avastamise plaanisime jätta homsele päevale ja et öö võiks veeta jõuluvana juures, siis sai suund võetud Jõuluvana küla suunas. Umbes 6-7 km peale Rovaniemit näitaski silt „Christmas Park“ ja sinna ka keerasime. Parkisime end kenasti parkla nurka ja et Jõulupark oli avatud kella viieni (meie jõudsime siia mõni minut enne viite), siis täna polnud enam muud midagi teha, kui end lihtsalt hästi tunda. Pott tulele ja sööma. Kuni Mare kokkas, uurisin mina Oulust kaasa võetud materjali ja avastasin, et me ei olegi veel jõuluvana juures. Õige jõuluvana küla veel 2 km edasi. Ehk et me ei olnud mitte jõulu külas, vaid jõulu pargis. Kiire nõupidamise tulemusena leidsime, et vaatame hommikul jõulu pargi üle ja siis jõulu külla.
Tõpsemalt raamatuid lugedes saime aru, mis vahe neil kahel asjal on, aga sellest juba homme täpsemalt. Vaatame mõlemad oma silmaga üle, siis oskab parema ülevaate anda. Lisaks tahaks homme veel natuke Rovaniemi linna peal ringi vaadata ja Arktikumi jõuda. Nii et hetkel tundub küll, et homme päris sisutihe kiire päev tulemas.
Kokkuvõtvalt võib päeva kokku võtta nii, et nagu tavaliselt hiline tõusmine, siis kiire pilguheit Oulu linnale ja saabumine jõuluvana kodulinna. 

Pildid 
1. Südaöine parkla Oulu lähistel
2. Oulu vanad sadamaaidad
4. Turupolitsei
5. Santa pargi väravas



No comments:

Post a Comment