Wednesday, July 17, 2013

2. Päev - Jõudmine Soome ja edasi põhja


II päev
Tallinn – Helsingi – Jyvasküla
Läbisõit 290 km

Kuueks panime kella helisema, et pool seitse sadamaväravast sisse sõita. Et varahommikul isu eriti polnud, otsustasime laeva sõita ja kuni laeva laetakse, jõuame enne väljasõitu ja autodeki uste sulgemist rahulikult ühe kohvi juua ja mõned võileivad teha.
Ilus mõte kui laeva kohe sisse saad. Meie oma käruga saime sisse peaaegu viimastena ja kui auto paika panime, oli laeva väljumiseni aega 20 min. Keetsime siis kiiresti kohvi valmis ja tegime mõned võileivad ning kiirustasime laeva. Et kohv oli kaanega topsides ja võileivad ilusasti karbis, polnud mingit probleemi kuskil istet võtta ja hommiskusöök rahulikult ära süüa. Et Marel õlakott, arvas ta, et paneb kohvitassid koti nurkadesse ja leivakarbi tasside vahele. Üritasin küll seda mõtet maha teha, aga kus mind kuulatakse :) Vähe sellest, et kohv vaikselt tassidest välja loksus ja kotti ning seal olevaid asju leotas, suutis Mare koti ka veel sülle võtta. Et jalas olid lumivalged püksid, siis edasine on juba igaühe oma fantaasia. Igatahes sellest hetkest alates valged püksid enam ühtlaselt valged ei olnud.
Helsingisse jõudes ei kiirustanud kohe auto juurde, vaid liikusime rahulikult autodekile. Kui lõpuks enda autot nägime, oli meie auto ees tühjus. Lidusime siis täiega auto poole, käigu pealt laevameestele rahustavaid märke tehes ja välkstart laevast välja. Kust meie pidime teadma, et just meie rida hakkab esimesena laevast välja liikuma. Õnneks sõimata ei saanud ja loodetavasti tuuakse meid paari nädala pärast ikka Tallinna tagasi..
Tänaseks mingit erilist plaani ei teinud ja nii hakkasimegi lihtsalt põhja poole sõitma, et sõidame kuni viitsime. Algselt oli planis Lahtis kohtumine ühe tarnijaga, aga kuna kohtumine lükkus edasi tagsiteele, siis saigi lihtsalt edasi kulgetud. Ühe väikes unepausi ja Luhta tehasepoe külastusega jõudsime viieks Jyvaskylla ja siia otsustasime ka ennast õõmajale panna. Õõmaja kohaks Minimani ostukeskuse parkla. Et ostukeskus oli üheksani lahti, sõime rahulikult õhtust ja siis Minimani sortimendiga tutvuma. Poodi minnes jalutasime taaraautomaatidest mööda ja järsku märkasin, et ühel automaadil mingi paper otsapidi masinast väljas. Tõmbasin siis selle välja ja peal suurelt 5,20 eur. Ei saagi aru, kas keegi oli taara sisse söötnud ja kviitungi võtmata jätnud (mis suht kahtlane, et keegi nii hajameelne on) või masin topelt kviitungi välja printinud. Andsin selle Marele ja ise veel arutasime, et ei ole mõtet riskima hakata ja seda kassasse anda. Mine tea. Äkki keegi otsib taga ja kassas oodataksegi, et kes see kviitungi tuuri pani. Aga lõpuks see kviitung kassasse ikka sattus ja selle võrra meie ostuarve ka väiksem oli. Loodan,et me homses kohalikes uudistes ei ole.
Kokkuvõtvalt võib öelda, et Soome võttis meid vastu tuulise ja hoovihmadega ilmadega, sai sõita ja sai nalja ja tore kui me homsetes kohalikes uudiste ei ole, kui inimesed, kes võõra taaratsheki rahaks tegid.
Tahtsime ka Jyvaskylas õhtul ringi kolada, aga et ilm vastik, siis saadame päeva majas õhtule. Eks hommikul näeb, kas vaatame siin ringi või sõidame edasi põhja poole.
Ja veel üks huvitav kokkusattumus. Kuskil enne Jyvaskülat ei viitsinud enam Soome raadioid kuulata ja vajutasin CD nupule ning oh mis üllatus - mängima hakkas jõululaul. Nagu oleks raadio teadnud, et suundume Rovaniemi poole :) Plaadimängijas sees 6 plaati nii paarisaja lauluga ja mängima hakkab üks ja ainus jõululaul, mis autos olemas.See vist head ei tähenda ja ju me jõuluvanaga tülli läheme. Või hoopis vastupidi, eks näe

Pildid:
1. 50 km Helsingist tuli selline uni, et enam ei jõudnud sõita. Hea, kui voodi omast käest võtta
2. Esimene peatus peale Helsingit
3. Tüüpiline Soome tee
4. Õhtusöök Jyvaskyla parklas




Nii et homme siis taas sõidupäev ja eks näeb, kuhu välja jõuame ja millal hommikul liikuma saame hakata.

No comments:

Post a Comment