Friday, July 13, 2012

1. päev



1.    Päev (09.07)


Kuressaare – Paldiski
Kokku läbisõit 203 km
REISI ALGUSE PÄEV
Nii, nüüd on see siis käes. Kauaoodatud puhkus ja pikk reis trollide maale. Eelnev  ilmateade on jube, nii et valmistugem pidevaks sajuks ja temperatuuriks, mis harva on kõrgem kui 15-16 kraadi. Eks näe, kas ja kui palju see täppi läheb.
Et puhkus sai alguse esmaspäeval ja ka kodust väljasõit toimus esmaspäeval  ja, etteruttavalt veel ka,  et laev väljus teisipäeva varahommiku asemel esmaspäeva sees,  olgu esmaspäev  esimene päev.
Põhimõtteliselt otsustasime juba nädal aega tagasi, et esmaspäeva hommikul magame, kuni und on ja küll jõuab rahulikult kõik reisieelsed toimetused tehtud. Aga nagu ikka, kui arvad, et aega lõdvalt käes, jääb sellest tavaliselt puudu.  Tõele au andes, puudu ajast just ei jäänud, aga päev kulges minutilise täpsusega, et õigeaegselt õhtul laeva jõuda.

Hommikul pidime muruniitja (garantii)remonti viima ja kui arvad, et see lihtsalt käib, oled küll lihtsameelne. Muruniiduki ostutšekk oli kadunud ja K- Rauta arvas, et nemad ilma ostutšekita asja tagasi ei võta. See ei loe midagi, et ostu eest tasumise kohta oli panga väljavõte olemas. Nendel omad seadused ja kõik. Lõpuks poejuhataja siiski otsustas muruniiduki  garantiisse võtta ja ise ostutšeki kuskilt Soome arhiivist välja otsida J
Tänud K- Rauta Kuressaare poe juhatajale Marikale.
Edasi läks juba kõik lihtsamalt- rattad katusele ja kila-kola autosse ning poereisile. Et minek ikka Norrasse, kus asjad vähemalt 2x kallimad kui Eestis, siis loomulikult tuli 2 külmikut otsani toitu täis laduda, et reisi lõpus nälga ei jääks. Kui Selveris ring peale sai ja asjad autosse veetud, tekkis küll tunne, et selle söögiga veame välja vähemalt Paldiskisse ja kui hästi läheb, siis natuke veel kaugemalegi. Visuaalselt tundus toitu nii vähe, et kerge kahtlus tekkis toidu osas. Kiire koosoleku tulemusena otsustasime tee peal veel mõnda poodi sisse hüpata ja üht-teist juurde võtta.
Edasi ots Muhu poole, kust tuli Maja sappa võtta, asjad ära paigutada ja teele.
Kuna riiete ja toidu paigaldustööd kulgesid kiirendatud tempos, oli resultaat see, et jõudsime pool tundi varasema praami peale, kui algselt plaanis oli ja omakorda ka Lihula Konsumisse, kus sai veel 2x nii palju sööki-jooki ostetud, kui päeval Selveris. Vähemalt toiduvaru peaks nüüd piisav olema, aga eks näeb, kaua ja kaugele sellega saame. Kokkuvõtvalt sai kaasa võetud 4 plokki õlut (mõni 8 pakk, mõni 6 pakk, mõni pooleliitrine, mõni pindine), 3 pakki veini, hulgaliselt vett ja karastusjooke ning natuke liha ja leiba ka. Ja natuke ka kuivaineid ja juurvilju samuti. Nii ilus see pilt tegelikult ei olnud (et ainult joogid), aga eks kaasa tuleb võtta seda, mis sihtkohas raskemini kättesaadav.
Paldiskisse jõudsime täpselt 3 min hiljem kui plaanisime, nii et ajastus jätkas kogu päeva toiminud „minuti pealt kohalejõudmist“.
Sadama kassast sai piletid kiiresti kätte, sadamasse tulnud saatjatega(tervitused siinkohal Oliverile ja tema vanematele) ka väga pikalt ei läinud ja tunni möödudes olime juba omapäi. Kuna tund aega tuli veel kuidagi ära raisata, tegime kiire ringi linna peal, vaatasime poolenisti mahajäetud surnuaeda, mälestusmärgiga hukkunud alveelaeva meeskonnale ning oligi aeg sadamas järjekord sisse võtta.
Et tegu põhiliselt rekkaid vedava laevaga, oli järjekorras 100 suurt veokat ja meie. Ok,mingi aja pärast tuli meie taha veel mõned sõiduautod, aga põhiliselt olid ikka  suured rekkad. Laeva pakiti meid suurte kolakate vahele, anti kajutivõti kätte ja kästi kohe sööma minna.  Söök, nagu töölissööklas – ei mingit priiskamist, samas maitsev ja toitev. Mahl oli küll natuke lahjem kuj kraanivesi, aga muidu kõik väga hea.
Selja taga istus üks ema tütrega ja mingi pool tundi enne väljasõitu hakkas ema rääkima, et huvitav, miks laev veel seisab, et kas nii palju pealetulijaid täna. Ajas kergelt naerma, kuna tegu ikka graafikujärgi liikuva liinilaevaga ja kui väljasõit kell 00:15, siis laev väljubki sel ajal.
Aga üllatus oli suur, kui paar minutit hiljem suure kolinaga luugid kinni lasti ja laev sadamast välja tüüris. Vot sulle liinilaeva.
Peale südaööd saime söömisega lõpule, kiire ringkäik laevas, kus vaadata vähem  kui Saaremaa praamis, paar klõpsu fotokaga tekil, lehvitus kaugenevale Eestile ja magama.
Veel üks asi, mida peab mainima, oli üks imelik pilt, mille panen samuti siis lõppu. Mare tegi must laeva tekil pilti ja pildil on mingi imelik valge asi, mida tegelikult taevas ei olnud. Tõeline müstika, kust see valge asi pildile sai. Hakka või ufosid uskuma.



PILDID:
1. Paldiski sadamas
2. Saatjad
3.  Rekkad laeva minemas
4. Mina tekil koos imeliku valge asjaga ülal vasakus nurgas

No comments:

Post a Comment